dilluns, 10 de març del 2008

Contaminació atmosfèrica







Cicle de la contaminació atmosfèrica



La contaminació de l'aire és un procés que s'inicia amb les emissions a l'aire per part dels diferents focus emissors, nivells d'emissió, de contaminants a l'atmosfera. Una vegada aquestes substàncies es troben a l'atmosfera pateixen diferents efectes de transport i/o transformació. Com a resultat d'aquests processos, en un punt determinat es dóna una determinada concentració de cada contaminant, es coneix com a nivell d'immissió.
Són els nivells d'immissió o de qualitat de l'aire els que determinen l'efecte d'un contaminant sobre la salut o el medi ambient.
Per tant, per tal de minimitzar la contaminació atmosfèrica és necessari, per una banda el control de les emissions atmosfèriques (nivells d'emissió), i per altra banda, el control i la vigilància de la presència dels contaminants a l'aire en diferents punts receptors (nivells d'immissió).
En tractar el problema de la contaminació atmosfèrica, cal tenir present que, tot i que hi ha certa relació entre emissió i immissió, aquests paràmetres no són necessàriament equivalents perquè entre tots dos hi ha un procés de transport i dispersió mitjançant l'atmosfera, que pot dispersar o concentrar els contaminants o fins i tot modificar-ne la naturalesa.


Smog (boira fotoquímica)

El smog fotoquímic és un dels majors problemes de contaminació atmosfèrica a escala local o regional. Es caracteritza per la presència de vapors irritants que dificulten la visibilitat i està associat a determinades emissions urbanes i a determinades condicions atmosfèriques. Els components del smog fotoquímic normalment no són emesos directament a l'atmosfera sinó que són contaminants secundaris. Estan originats per les reaccions químiques que són afavorides per la irradiació de la llum solar a sobre d'una barreja d'hidrocarburs i òxids de nitrogen.